بازار تبریز
بازار تبریز بزرگترین بازار سرپوشیدهٔ قدیمی در سطح ایران و جهان بهشمار میرود که در شهر تبریز در ایران واقع شدهاست. این بازار مساحتی حدود یک کیلومتر مربع، دارد. بازار تبریز در مردادماه سال 1389 خورشیدی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیدهاست.مدیر این مجموعه حسین اسماعیلی سنگری است. پیشتر به جهت قرارگرفتن شهر تبریز بر سر چهارراه جادهٔ ابریشم و گذر روزانهٔ هزاران کاروان از کشورهای مختلف آسیایی، آفریقایی و اروپایی از آن، این شهر و بازار آن از رونق بسیار خوبی برخوردار بودهاست.
این بازار حدود 3 سدهٔ پیش و پس از وقوع زمینلرزهٔ تاریخی تبریز در سال 1193 قمری توسط نجفقلی خان دنبلی حاکم وقت تبریز بازسازی شدهاست. بازار تبریز در سال 1354 خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. تاریخ بنای این مجموعه مشخص نیست؛ ولی بسیاری از جهانگردانی که از سدهٔ چهارم هجری تا دورهٔ قاجاریان از این بازار بازدید کردهاند، دربارهٔ آن اطلاعاتی ارائه دادهاند.
بسیاری از گردشگران و جهانگردان نظیر ابن بطوطه، مارکو پولو، جاکسن، اولیای چلبی، یاقوت حموی، گاسپار دروویل، الکسیس سوکتیکف، ژان شاردن، اوژن فلاندن، جان کارترایت، جملی کاردی، کلاویخو، رابرت گرنت واتسن، حمدالله مستوفی، مقدسی و... از رونق و شکوه بازار تبریز تمجید کردهاند.این بازار با داشتن حدود 5٬500 باب حجره، مغازه و فروشگاه، 40 گونه شغل، 35 باب سرا، 25 باب تیمچه، 30 باب مسجد، 20 باب راسته و راستهبازار، 11 باب دالان، 5 باب حمام و 12 باب مدرسه، بهعنوان اصلیترین مرکز داد و ستد مردم تبریز شناخته میشود.
این مجموعه با نام مجموعهٔ بازار تبریز در تاریخ 25 شهریور 1354 با شمارهٔ ثبت 1097 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. در سال 2010 نیز این مجموعه با شماره ثبت 1346 به عنوان یکی از میراث جهانی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.